Marketing and Sales Centre, Andreas Stihl AG & Co. KG

//Marketing and Sales Centre, Andreas Stihl AG & Co. KG
Marketing and Sales Centre, Andreas Stihl AG & Co. KG2018-09-13T16:38:48+00:00

Project Description

The geometry of the saw chain is understood in its simplicity as an iconic symbol for the brand essence and as an ordering basic principle it takes over the structuring of Stihl’s new brand world with its directness. In addition to the urban development and architectural upgrading of the access area, the new building at the nucleus of Plant 1 is intended to create a central culmination point in which the most diverse facets of the company come together and the “brand essence” is authentically communicated both internally and externally.

Saw chain as icon The individual cutting edges of a saw chain are connected by joints. In a broader sense, the interaction of the saw teeth and joints symbolises the idea of linking and the resulting synergy effects. Like no other component, the saw chain stands for an element that transfers knowledge, force and technology to the material to be processed. It forms the interface between tool and user.

Long-distance impact The internal structure of the new building is also visible in the roof. In individual areas, especially in the exhibition areas, parts of the roof are folded upwards, whereby the skylights on the sides ensure the illumination of deep room zones with daylight. This creates visual relationships between the individual areas of the new brand world and the administration, and the different parts of the building merge into an organic whole.

Visibility The resulting sculptural roof landscape reflects the symbol of the “brand essence” from the interior into the exterior. This means that it can be communicated and perceived from a distance when arriving as well as from the surrounding hills and the visitor car park. As a “red carpet”, the inner structure is continued into the open space in front of the building. The design of the “garden” as well as the access develops a high-quality address for the building and plant.

Networked buildings The simple structure of the chain is translated into a sequence of staggered, supporting wall sections (to the grid of the basement). The resulting sequences of rooms open alternately to the plant and the river. There are clear zones for the individual main areas, which are at the same time in contact with each other and form an open and flowing spatial sequence. Starting from the entrance area, this spatial structure is continued both on the ground floor and the upper floor up to the existing administration building and links the administration with the brand world. At the passage of buildings 10 and 30 there is an open atrium as a joint. This is where the interfaces of marketing and administration are arranged.

Construction: Technically down-to-earth The aim of the supporting structure of the new building is to protect the existing basement from the construction measures as far as possible and to fall back on the existing foundations with their capacities. The axes of the new building take into account the existing grid of the basement. In the longitudinal direction of the building, the supports of the ground and first floors stand on the side walls as well as the three beams of the lower floor. The alignment of the axes is no longer orthogonal in the transverse direction but rather arranged to be turned by ca. 16° so that the supports of both lateral beams are offset by a half raster with respect to the lower floor and centrally pass their loads to the beams. In doing so, the existing supports of the lower floor continue to be evenly loaded.

Project Details

Kategorien: