Baugruppe EFEU, Stuttgart

/, Residential, Urban/Baugruppe EFEU, Stuttgart
Baugruppe EFEU, Stuttgart2019-06-06T10:15:09+00:00

Project Description

A discussion of building culture – Creating dynamic spaces. As part of a diverse district, the design of plot 4.4 introduces a lively and charismatic atmosphere to the area. The ‘’heart’’ of the building is a sculptural spatial structure, consisting of a vertical development core with connected common areas. The different characters of the common rooms are designed to accommodate collective and individual use. Spaces for work, study, guest accommodation and celebratory functions are available on the upper floors and the roof terrace, which are all accessed via the stairwell and thus accessible to the entire household.

Town House The compactly designed access core creates shorter connection routes within the building. Its smooth, round shape create an inviting inner atmosphere. The coupling of stairs and meeting zones creates neighbourly interactions. In addition to common areas, commercial areas are also available on the ground floor. The functional zones can be accessed via a small entrance area and can therefore be used flexibly. All housing units are similarly designed and adaptable to the needs of the residents.
The living area orientates itself around a green courtyard in the south. Sleeping, working and adjoining rooms are orientated to the north and east. As a long term option there is the possibility of reducing the size of large housing units to accommodate carers of older residents.

Construction Both constructively and creatively, the structure of the house develops from the “heart”. Congruent to the design of the building, the building structure behaves as a hybrid of reinforced concrete / timber construction.
The access core, common rooms and the basement floors form the massive core to which the apartments are connected as a light wood structure.
The common rooms are characterized by projections and recesses in the façade of the upper storeys as sculptures and thus appear in the street. On the ground floor, this figure merges into the entrance area and accompanies users and visitors from outside to inside.Living areas, which are aligned to the green courtyard in the south, are illuminated by generous opening elements. The sleeping, working and adjoining rooms are oriented to the north and east, with parapets and perforated windows to preserve the more private character of the rooms.

Materiality The exterior has a timber facade. A vertical wooden strip formwork with different widths of strips creates a lively façade image that appears to the viewer from a distance as a homogeneous surface. The natural material generates a pleasant living environment and meets the goals of sustainability. As a complement to the natural timber material, the massive communal core of the house is covered with ceramic tiles. The material emphasizes the character of the building with its own atmospheric quality, creating an independent façade image and thus creating identity. The result is a game of stone and renewable materials. Intensive façade greening in the form of plant troughs to the street space, trellis trees in the passage and a ridge system along the balconies underlines the respective atmosphere of the façade image.

Project Details

Tags: