Apartment Stuttgart

/, Residential/Apartment Stuttgart
Apartment Stuttgart2018-09-13T16:38:48+00:00

Project Description

A synthesis between historical substance and modern furniture – an old attic becomes a new living space. In a 1950s villa, the attic was to be redesigned in such a way that it could be used as an independent music room and place of retreat, while at the same time naturally integrating itself into the structure of the existing house as an extension of the family’s living space. A solution had to be found to maintain the generosity of the old attic even after the conversion and at the same time create storage space and various areas for listening to music, sleeping, dressing and washing.

Spatial potential Platforms structure the room in such a way that the various areas remain visible even when the doors are open. However, if there is a desire for more privacy, a folding door to the bedroom can be closed, for example. Another challenge was to make the space between the lattice girders on both sides of the house usable.

Limiting elements as starting point The two lattice girders form the main element of the redesign. Painted white, like the walls and soffits, the formerly dark wooden construction becomes an abstract figure and part of the overall spatial structure. The remaining spaces between the sloping roof and the beams are filled with modular, largely prefabricated furniture systems. The individual cubes combine to form a multifunctional element: open as “showcases” varnished in a green-yellow spectrum, closed as storage space held entirely in white or unfolded and covered as a sofa. A light gap between roof pitch and sideboard creates additional spatial depth.